Zupa krem z białych warzyw - zrobiłam ją wczoraj pierwszy raz. Nie przypuszczałam, że tak bardzo nam zasmakuje, zwłaszcza, że nie wszyscy moi domownicy gustują w kremach. Jednak ta zupa okazała się hitem. Jest delikatna, rozgrzewająca, ale o zdecydowanym smaku. Zupę przygotujecie w niecałe 20 minut, dlatego polecam Wam ten przepis, jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad.
Składniki:
2 pietruszki
seler
biała część pora
2 ziemniaki
450g kalafiora (może być mrożony)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 - 1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Warzywa umyj obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Nie muszą być równe, ponieważ zupę później zmiksujesz. Warzywa włóż do garnka i zalej bulionem, tak żeby przykrył warzywa (ja wlałam litr). Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw (ok. 15 minut od zagotowania).
Ostatnio jadłam i był pyszny.
OdpowiedzUsuńzimą mogę jeść zupy ze trzy razy dziennie, jak jest zimno :)
OdpowiedzUsuńja mam tak samo, bardzo mi smakuje :)
UsuńUwielbiam i często robię :)
OdpowiedzUsuńczęsto warzywa podpiekam ale taką wersje też bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nie robiłam z pieczonymi warzywami. Następnym razem spróbuję :)
Usuńpyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń