środa, 10 stycznia 2018

Zupa krem z białych warzyw


Zupa krem z białych warzyw - zrobiłam ją wczoraj pierwszy raz. Nie przypuszczałam, że tak bardzo nam zasmakuje, zwłaszcza, że nie wszyscy moi domownicy gustują w kremach. Jednak ta zupa okazała się hitem. Jest delikatna, rozgrzewająca, ale o zdecydowanym smaku. Zupę przygotujecie w  niecałe 20 minut, dlatego polecam Wam ten przepis, jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad.

Składniki:
2 pietruszki
seler
biała część pora
2 ziemniaki
450g kalafiora (może być mrożony)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 - 1,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Warzywa umyj obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Nie muszą być równe, ponieważ zupę później zmiksujesz. Warzywa włóż do garnka i zalej bulionem, tak żeby przykrył warzywa (ja wlałam litr). Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw (ok. 15 minut od zagotowania).

Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij pora (nie będzie już potrzebny) i zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Jeżeli zupa będzie dla Ciebie za gęsta, dolej bulion - do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagotuj całość i podawaj.

9 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter